SLO | ENG

Slovenija "trendsetter" na področju odprtih podatkov javnega sektorja

Evropska komisija je v letošnji primerjalni analizi držav članic ocenila, da je Slovenija naredila "impresiven napredek na področju odprtih podatkov javnega sektorja". Slovenija se je iz skupine hitrih sledilcev (Fast Trackers), kamor je bila uvrščena lani, prebila v vodilno skupino (Trendsetters) na področju odprtih podatkov.
Slovenija se je uvrstila na 7. mesto. Gre za velik preboj, saj v letu 2015 naša država še ni imela samostojnega portala odprtih podatkov. Le tega je vzpostavila konec leta 2016 in v zadnjem letu glede na oceno Evropske komisije pokazala impresiven napredek na tem področju. 

Evropska komisija vsako leto objavi rezultate primerjalne analize držav članic glede stanja na področju odprtih podatkov javnega sektorja. Podatki so zbrani v t.i. Open Data Maturity Report 2017. Države so glede na kriterije razvrščene v štiri kategorije; od začetnikov do teh, ki postavljajo trende na področju odprtih podatkov javnega sektorja (begginers, followers, fast trackers, trend setters). 

V poročilu 2017 so za Slovenijo izpostavljene aplikacije kot so: Erar, Statist in Portal plač, ki zagotavljajo večjo učinkovitost in transparentnost delovanja države. Prav tako je Slovenija ena izmed redkih evropskih držav, ki ima na portalu odprtih podatkov objavljena vladna gradiva posameznih vlad in podatke državnega statističnega urada.

Več o poročilu si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za javno upravo


Preberite tudi Vsi članki

„Če želimo uspešno izpeljati digitalno transformacijo države, moramo državljane opremiti z digitalnimi veščinami"

„Če želimo uspešno izpeljati digitalno transformacijo države, moramo državljane opremiti z digitalnimi veščinami, s katerimi bodo znali uporabljati sodobna orodja," ob vseevropskem tednu digitalnih veščin »All Digital Week«, ki ga obeležujemo ta teden, sporoča minister za javno upravo Boris Koprivnikar.
Preberi članek

Pomoč občinam pri vzpostavitvi brezplačnega dostopa do širokopasovnega interneta

Bi želeli v vaši občini zagotoviti brezplačen dostop do širokopasovnega interneta na javno dostopnih mestih? Evropska unija bo to omogočila s projektom WiFi4EU, v sklopu katerega bo financirala vzpostavitev brezplačnih dostopnih točk v Evropi. Od 20. marca naprej se lahko občine registrirajo na portalu www.WiFi4EU.eu, 15. maja 2018 pa bo objavljen prvi od petih pozivov za bone  WiFi4EU.
Preberi članek

Javni poziv za izdajo pisma o nameri prijaviteljem na področju vseevropskih telekomunikacijskih omrežij

Generalni direktorat za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo Evropske komisije je 22. februarja 2018 v Uradnem listu Evropske unije (C67/9) objavil  razpis za zbiranje predlogov za dodelitev nepovratnih sredstev projektom v skladu s prednostnimi nalogami in cilji, določenimi v delovnem programu za leto 2018 na področju vseevropskih telekomunikacijskih omrežij v okviru  instrumenta za povezovanje Evrope za obdobje 2014-2020: CEF-TC-2018-1 »varnejši internet«. 
Preberi članek