SLO | ENG

Slovenija "trendsetter" na področju odprtih podatkov javnega sektorja

Evropska komisija je v letošnji primerjalni analizi držav članic ocenila, da je Slovenija naredila "impresiven napredek na področju odprtih podatkov javnega sektorja". Slovenija se je iz skupine hitrih sledilcev (Fast Trackers), kamor je bila uvrščena lani, prebila v vodilno skupino (Trendsetters) na področju odprtih podatkov.
Slovenija se je uvrstila na 7. mesto. Gre za velik preboj, saj v letu 2015 naša država še ni imela samostojnega portala odprtih podatkov. Le tega je vzpostavila konec leta 2016 in v zadnjem letu glede na oceno Evropske komisije pokazala impresiven napredek na tem področju. 

Evropska komisija vsako leto objavi rezultate primerjalne analize držav članic glede stanja na področju odprtih podatkov javnega sektorja. Podatki so zbrani v t.i. Open Data Maturity Report 2017. Države so glede na kriterije razvrščene v štiri kategorije; od začetnikov do teh, ki postavljajo trende na področju odprtih podatkov javnega sektorja (begginers, followers, fast trackers, trend setters). 

V poročilu 2017 so za Slovenijo izpostavljene aplikacije kot so: Erar, Statist in Portal plač, ki zagotavljajo večjo učinkovitost in transparentnost delovanja države. Prav tako je Slovenija ena izmed redkih evropskih držav, ki ima na portalu odprtih podatkov objavljena vladna gradiva posameznih vlad in podatke državnega statističnega urada.

Več o poročilu si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za javno upravo