SLO | ENG

Slovenija pristopila k izgradnji najboljšega evropskega superračunalnika

Slovenija je kot 9 država Evropske unije podpisala deklaracijo EuroHPC, s katero se podpisnice zavezujejo k skupnemu cilju - izgradnji najmočnejšega evropskega superračunalnika. 
Deklaracijo je v Talinu podpisal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki se je v Estoniji mudil na dvodnevnem neformalnem srečanju ministrov za konkurenčnost in telekomunikacije.

Sedem držav (Francija, Nemčija, Italija, Luxemburg, Nizozemska, Portugalska in Španija) se je marca letos zavezalo, da združijo moči pri razvoju najmočnejšega evropskega superračunalnika. Ta bo 100-krat močnejši od trenutno obstoječega. K deklaraciji so povabile tudi druge države. Junija jo je podpisala Belgija in zdaj še Slovenija. Dejstvo je namreč, da nobena evropska država nima sredstev za razvoj tovrstnega računalnika, skupaj pa imajo sredstva in znanje. 

Superračunalniki so postali pomembna konkurenčna prednost v svetu; pomembni so tako za raziskovanje kot uspešen in hiter razvoj industrije. Kot primer navedimo avtomobilsko industrijo, kjer so s pomočjo že zdaj obstoječih superračunalnikov v povprečju skrajšali razvoj novih tehnologij s 60 na 24 mesecev. 

Podpisnice deklaracije bodo do konca tega leta pripravile časovnico, že zdaj pa je znano, da naj bi najboljši superračunalnik v Evropi začel popolnoma delovati leta 2023. Podpredsednik Evropske komisije, pristojen za enotni digitalni trg, Andrus Ansip je dejal, da se lahko ta dogodek primerja z izgradnjo letala Airbus ali satelitske navigacije Galileo.